Ajatuksiani asiantuntijayrittäjyydestä

DeathtoStock_QuietFrontier-12

Yrittäjyys on monelle suomalaiselle pelottava ”peikko”, ja moni kertookin jo opiskeluaikoinaan, ettei ainakaan missään nimessä halua valmistuttuaan alkaa yrittäjäksi. Harva tulee kuitenkaan ajatelleeksi, että oma mielikuva velkakurimuksessa kamppailevasta yrittäjästä todennäköisesti perustuu johonkin hyvin rajattuun, tietyn alan tai yksittäisen henkilön yrittämiseen. Positiivisten mielikuvien muodostumista ei myöskään edesauta median silloin tällöin esille nostamat jutut kaiken menettäneistä ex-yrittäjistä, saati sitten meidän lama-ajan kasvattien muistikuvat jatkuvista yritysten konkursseista.

 

Negatiivissävytteisen yrittäjyyskeskustelun lisäksi tuntuu, että julkisessa keskustelussa usein sivuutetaan kokonaan eräs yleinen yrittämisen muoto: asiantuntijayrittäjyys. Omatkin näkemykseni yrittäjyydestä pohjasivat pitkälti valmistumisenikin jälkeen mielikuviini perinteisemmästä yrittäjyydestä siitä huolimatta, että koulutukseni antoi minulle hyvän pohjan juuri asiantuntijayrittäjyyttä varten.

 

Tietyt lainalaisuudet pätevät kaikenlaiseen yritystoimintaan: voisi sanoa, että kaikkeen yrittäjyyteen liittyy aina yrittäjän riski, erinomainen kirjanpitäjä on kultaakin kalliimpi apu yrittäjälle, ja asiakkaan palveleminen on kaiken A ja O. On myös selvää, että minkä tahansa alan yritys hyötyy motivoituneesta, ahkerasta ja hyvin työaikaansa suunnittelevasta yrittäjästä. Toisaalta esimerkiksi kääntäjien ja konsulttien kaltaiset asiantuntijayrittäjät todennäköisesti kamppailevat arkitasolla melko erilaisten haasteiden kanssa kuin vaikkapa kuntosali- tai rakennusalan yrittäjät.

 

 “asiantuntijayrittäjän suurimmat investoinnit ovat hänen koulutuksensa ja työkokemuksensa”

 

Yrittäjyyden laji korostuu heti yrityksen perustamisvaiheessa. Tavaran sijasta asiantuntijayrittäjä myy omaa osaamistaan, konkreettisemmin katsottuna omaa aikaansa. Niinpä asiantuntijayrittäjän suurimmat investoinnit ovat hänen koulutuksensa ja työkokemuksensa. Vaikka näiden arvoa ei missään nimessä saa vähätellä, ne on hankittu jo aikoja ennen yrityksen perustamista. Näin ollen asiantuntijayrittäjälle yrityksen perustamisvaiheen voi katsoa olevan huomattavasti kevyempi ja stressittömämpi prosessi, kuin sellaiselle yritykselle, jonka toiminnan käynnistys vaatii valtavia rahallisia investointeja. Monihan meistä ei yrityksen aloitusvaiheessa tarvitse kuin kännykän ja tietokoneen, jotka suurimmalta osalta jo valmiiksi löytyvät.

 

Vielä yksi huomio liittyen yrittäjyyttä uravaihtoehtona synkkien mielikuviensa vuoksi epäileville. Parin vuoden yrittäjäurani aikana minulle on käynyt hyvin selväksi, että yrittäjiä on aivan yhtä monenlaisia kuin ihmisiä yleensäkin. Yrityksen voi perustaa kuka tahansa henkilö lähes millä tahansa taustoilla ja valmiuksilla. Tämä pätee, olipa kyseessä sitten positiivinen tai negatiivinen piirre: jos yksityishenkilönä on ollut esimerkiksi huono raha-asioissa, hyvin todennäköisesti on sitä myös yrittäjänä, kun taas ajanhallinnan mestari on varmasti yhtä taidokas myös yrityksen perustettuaan. Tämä kannattaa pitää mielessä, varsinkin mielipiteitä kuhisevien nettipalstojen äärellä.

 

Ei siis pidä suorilta käsin tuomita yrittämistä elinkeinona pelkkiin mielikuviin perustuen. Kaikista uhkakuvista huolimatta minulle asiantuntijayrittäjyys on tarjonnut mielekkään uran ja elämäntavan, joka jaksaa inspiroida päivä toisensa jälkeen. Lopuksi haluan toivottaa hyvää Yrittäjän päivää 2017 meille kaikille yrittäjille, yrittäjähenkisille, yrittäjyydestä kiinnostuneille ja yrityksissä asioiville!

Comments are closed.